lördag 29 augusti 2009

Här kommer äntligen receptet....

För en tid sedan skrev jag på min blogg att jag gjort en otroligt enkel och god svartvinbärssaft. Nu är den snart slut i kylen men här kommer det fantastiska receptet! Jag lovar att det blir en försvinnande åtgång på den här saften. Prova själv så får du se!

2½ liter bär (valfri sort)
1 liter kokande vatten
1½ tsk citronsyra

Blanda allt ovan. Låt stå över natten, gärna längre. Sila av bären från saften.
Tillsätt 6 dl socker/avrunnen saft och natriumbensoat enligt anvisningar.

Häll upp i rena flaskor. Klart att avsmakas.

Lycka till!

måndag 17 augusti 2009

Skolstart

Äntligen var det dags för skolstart, både för mig och mina båda söner. Josef skulle dessutom börja förskoleklass så det var extra pirrigt. Vi löste det hela genom att läsa om när Alfons Åberg börjar skolan och då sov alla gott i sina sängar sedan.

Det var härligt att möta alla skolbarn på skolgården där det vimlade av folk, dels alla elever och deras föräldrar (undra vem som var nervösast egentligen) och dels all personal som bl.a. gick runt och spelade och sjöng när alla samlades.
Tänk jag minns hur det var när jag skulle börja skolan och när jag fick möta min fröken för första gången. Man sätter rätt djupa avtryck hos barnen, men det tänkte jag som tur var inte på när barnen kom idag. Nu har jag träffat min nya klass och det ska bli spännande att följa dem under året som kommer.

Nu är det bara att ladda om och börja tänka på den fortsatta veckans undervisning.

måndag 10 augusti 2009

Lilla söta fröken fräken

Så var det då dags igen att bege sig in i skolans värld. När man tycker att sommaren är som bäst är det dags att börja jobba igen. Men tänk i morse när jag hoppade upp på cykeln så kom det några regnstänk på min solbrända kropp, härligt!
Väl framme på jobbet var det härligt att se alla brunbrända ungar springa omkring på skolgården och vara glada över att äntligen se varandra.
På något konstigt sätt känns det som om man jobbat flera dagar redan även om man känner sig lite ovan samtidigt. Nu är det bara att fortsätta jobba, om några dagar kommer eleverna och då börjar jobbet på riktigt!

lördag 8 augusti 2009

Rårörd svartvinbärssaft

I går kväll bestämde jag mig för att göra slag i saken och plocka av våra svarta vinbär. Det har varit en ovanligt gynnsam sommar för våra bär så buskarna var alldeles fulla av stora härligt svarta vinbär. Sagt och gjort när grabbarna försvunnit till dagens fotbollsskola var det bara jag och dottern hemma och vi tog varsin pall under armen och begav oss till vinbärsbuskarna. Jonna föredrog de röda och helst i munnen och inte i hinken, men vad gör väl det? De plockas ju i alla fall. Själv tog jag mig ann de svarta och fort gick det. På drygt en halvtimme var fem liter plockade och den ena busken i stort sett tom.
Efter en timme var både de röda och svarta buskarna nästintill tomma och det var dags att plocka fram sommarens inköp, saftmajan. Till min förvåning upptäckte jag att botten saknades. Jag köpte den på loppis för tjugo kronor så vad kan man vänta sig? Ja det var bara att leta reda på ett recept där man kokar saft utan saftmajan. Tänk ibland undrar jag hur man gjorde när inte "nätet" fanns. På två minuter lyckades jag hitta flera bra och enkla recept på rårörd svartvinbärssaft. Nu står saften (eller bären kanske jag ska säga) och goar till sig. I morgon ska jag hälla av bären och sockra saften för att till slut fylla på glasflaskorna med härlig, nygjord svartvinbärssaft. Jag återkommer med bilder och recept i morgon.

fredag 7 augusti 2009

Det börjar dra ihop sig....

Tänk nyss var det dags för sommarlov och nu ska man börja jobba igen. I dag var den sista ljuva dagen av min semester och som tur var tillbringade jag den på stranden där det var både sol, bad, fika och trevligt umgänge.
Det ska bli roligt att börja jobba igen men det värsta är ändå väckarklockan, att behöva bli väckt när man sover allra bäst! Ja, jag vet att det är likadant för alla men ändå. Just nu känns det väldigt jobbigt att gå upp klockan sex när jag brukar sova några timmar till.
Men jag har ändå två hela dagar kvar och då tänker i alla fall jag njuta av den svenska sommaren och av min ledighet. Jag tänker inte fundera på jobbet förrän på måndagmorgon klockan 06.00!
Hur det går får jag återkomma till, troligtvis på måndagkväll då jag med stor sannolikhet vet svaret!

tisdag 4 augusti 2009

Semesterbilder

Joel och Josef i snygg kostym.
Familjen i samarbetsövning.


Syskonen J i annorlunda pose.


Jag och Tomas i solskenet.



Joel på balkongen på Junibacken.





JonnaBöda.





Ytterligare en bild på vår solstråle.





Härligt med sand tycker Josef som älskar att bada, både i sand och i havet...








Nyinköpt snorkelutrustning till lilleman som själv var mycket nöjd med inköpet.






På besök hos Pippi, Emil, Ida med flera

Jonna, tre år älskar både Pippi och Emil. Under gårdagens besök på Astrid Lindgrens värld sitter vi och äter vår matsäck när Pippi kommer farande fram till Jonna. Hon frågar om Jonna sett Herr Nilsson. Jonna som helt levt sig in i fantasins värld reser sig upp och svarar "jag ska titta". Hon spejar ut över området och svarar "nej, jag kan inte se han någonstans".

söndag 2 augusti 2009

Syskonen J på semester


Tänk vad härligt det är i Sverige, särskilt under sommaren och när vädret är så här härligt. Barnen har fått uppleva både västkusten och Öland denna sommar och båda har visat sig från sin bästa sida. Här ovan är det västkustens härliga klippor som utforskas av barnen.