lördag 25 juli 2009

Flugor, flugor, massor av flugor

Befinner mig just nu i Kville, straxt utanför Fjällbacka. Vi bor helt underbart vid en hästgård i ett jättemysigt hus. Allt är idylliskt bara ett minus och tyvärr inte så litet heller, nämligen flugorna. Solen lyser och jag sätter mig en stund i solen, vad händer? Miljontals med flugor attackerar mig utan någon som helst respekt för mitt privatliv. Jag är en sann djurvän men det finns undantag, jag räknar inte vissa varelser som djur och flugor är en av dem.
Tomas och jag påminde oss själva om när vi byggde vårt hus och tyckte det var så mysigt med hästarna som gick i hagen intill. När vi väl flyttat in var det inte lika mysigt längre när flugorna var överallt. Efter ett år var hästarna borta. Någon granne hade ringt och klagat över att hästarna gick för nära deras hus och enligt någon paragraf (säkert någon eu-regel) fick hästar inte gå så nära någon annans hus. Nu är flugorna som tur är ett minne blott (i alla fall hemma) och vi njuter av att se hästarna en bit längre bort där vi bor.

måndag 20 juli 2009

Vinbärsfrossa


Just nu är det fullt av röda bär på våra vinbärsbuskar, härligt. Nu gäller det bara att plocka av dem innan fåglarna tar dem. Som tur är gillar barnen att plocka bär. Sagt och gjort vi plockade av dem och bakade en härlig kaka till eftermiddagsfikat. Mumsigt!

Rock me!


När regnet bara öser ner får man hitta på andra sysselsättningar. Just nu ligger "rockband" bra till hos min son Joel, som fixar "run to the hills" bättre än pappa till och med!

Syskonkärlek


Tänk så mysigt! Med tre barn i huset blir det mycket tjat, diskussioner och bråk men i bland så visar de sig från sin bästa sida...

Vår nybyggda pergola

Ett av årets projekt i vår trädgård är att bygga en pergola. Nåja, kanske inte jag men väl min händiga man. Jag är en sorts projektledare som talar om hur jag vill ha det så fixar Tomas det. I helgen började han med bygget och i dag blev den klar. Nu är det bara mitt jobb kvar, dvs att måla och plantera klätterväxter vid varje stolpe. Den ska vara vit med klättrande humle och troligtvis någon Clematis, kanske kaprifol eller min favoritros New Dawn. Tyvärr gick det inget vidare idag när jag gjorde ett besök i trädgårdshandeln. Både den Clematisen jag ville ha och New Dawn-rosen var slut. Men vad gjorde väl det. Jag hittade en vildhortensia som var helt underbar istället. Den ska sock inte sitta vid pergolan utan i någon annan rabatt i vår trädgård. I morgon ska jag göra ett besök i någon annan av stadens alla trädgårdshandlar.


måndag 13 juli 2009

Båtliv tillsammans med barnen

Härligt med sol! Just i dag har min son Joel namnsdag och fick ett kastspö i namnsdagspresent. Han blev jätteglad och ville inget hellre än att åka en tur med båten och prova sitt nya spö. Sagt och gjort, vi packade ner alla nödvändiga pinaler och cyklade ner till vår båt. Sedan begav vi oss ut på Hjälmaren. Där tillbringade vi några härliga timmar då det blev både bad, fiske och fika. Kan livet vara bättre än när barnen njuter av att bara vara tillsammans och för en gångs skull helt utan att bråka? Som förälder är det bara att berömma dem och inse att livet just nu är som bäst!

torsdag 9 juli 2009

Regnet det bara öser ner


I dag har regnet öst ner i stort sett hela dagen. Det fick bli inneaktiviteter för mig och barnen idag. Det som roade oss (vi är ganska lättroade) var dessa fåglar som tog skydd från regnet i trappan till lekstugetaket. Jonna blev dock lite orolig att de skulle flytta in i hennes stuga så hon klädde på sig full mundering med både regnkläder och stövlar och tågade iväg. Jag undrade vad hon tänkte göra och smög efter. Hon sa helt enkelt till fåglarna "ni får vara på stegen men inte inne i huset". För säkerhets skull stängde hon även dörren, för man vet ju inte om fåglarna förstår, de är ju så små.

onsdag 8 juli 2009

Rosor i mängder


Jag bor i ett nybyggarområde där trädgårdarna först nu efter drygt fem år börjar få lite mer att erbjuda. Efter en promenad i grannskapet som var en fröjd för ögat fick jag se resultatet av några års kämpande. I många trädgårdar blommade det för fullt och även i min, även om ogräset gärna vill ta över. Förra året satsade jag på rosor och tänk redan i år blommar de så här vackert. Nu har jag fått blodad tand och vill utöka min rosträdgård med några fler sorter. Nu ska jag bara läsa på och kolla in vilka sorter som jag gillar bäst.

Jonnas kalas



Eftersom vår dotter fyller mitt i semestertider bestämde vi oss för att ha ett av alla kalas innan alla flyr staden. En stolt tre-åring öppnade alla paket och blev jätteglad över innehållet.
Vi serverade jordgubbstårta och rabarbersaft vilket var jättegott. Mormor hade bakat jättegoda bullar som Jonna åt flera stycken av, det förstår jag för vem gillar inte nybakta bullar? Nu sover världens lyckligaste och tröttaste tre-åring sött på sin kudde.

måndag 6 juli 2009

rabarbersaft

Nu ska det äntligen bli av. Rabarberna har tagit över hela trädgårdslandet och nu är det dags.
Efter att jag plockat av det mesta av rabarberna var det bara att skrida till handling, nämligen att göra rabarbersaft. Jag har troligtvis världens enklaste recept på rabarbersaft men trots det får man ändå en otroligt god saft. Prova gärna!
Dela rabarberna i små bitar. Lägg rabarberna tillsammans med 1-2 citroner (skivade) i en stor bunke. Häll över en liten påse med citronsyra och kokande vatten (lika mycket vatten som rabarber, dvs 1liter rabarber = 1liter vatten. Låt svalna. Ställ in i kylskåp och låt stå i två dygn. Sila och blanda saften med 1kg socker/liter rabarber. Klart! Häll upp i rena flaskor!
Lycka till!

söndag 5 juli 2009

Jordgubbsfrossa


Förmiddagen tillbringades i jordgubbslandet där jag och Joel plockade massor av bär samt passade på att provsmaka godsakerna.
Väl hemma gjorde jag rårörd jordgubbssylt och bakade fantastiska jordgubbsgömmor.

Tur att ett av barnen (Jonna) fyller år i juli, då kan vi ställa till med ett härligt sommarkalas med både jordgubbstårta och andra goda bakverk!